80. Dil Bayramı (26-29 Eylül 2012)

80. Dil Bayramını, 26 Eylül 2012'de Ankara, İzmir ve Bursa 'da, 29 Eylül 2012'de İstanbul'da düzenlediğimiz etkinliklerle kutladık.
      26 Eylül 2012'de Ankara'da Anıtkabir'de Atatürk'e saygı sunumuyla başladığımız bayram kutlamamızı, Çankaya Belediyesi ile birlikte düzenlediğimiz, Dil Derneği Ömer Asım Aksoy Ödülünü, Dil Derneği Kerim Afşar Ödülünü ve onur ödüllerimizi sunduğumuz 80. Dil Bayramı Töreniyle sürdürdük.
      İzmir ve Bursa'daki temsilciliklerimiz Dil Devriminin 80. yıldönümünü, 26 Eylül 2012'de öğrencilerin katılımıyla düzenledikleri bayram etkinlikleriyle kutladı. (Bursa'daki Dil Bayramı  için tıklayınız.)

29 Eylül 2012'de İstanbul'da Beşiktaş Belediyesi, ADD Beşiktaş Şubesi, Troya Folklor Araştırmaları Derneği ve Cumhuriyet gazetesiyle birlikte düzenlediğimiz 80. Dil Bayramı töreninde onur ödüllerimizi sunduk. (İstanbul'daki Dil Bayramı için tıklayınız.)

ANITKABİR'DE ATAMIZA SAYGI SUNUMU

Dil Devrimiyle özgürleşen Türkçenin bayramını kutladığımız 26 Eylül 2012'de dilseverlerle, üyelerimizle Anıtkabir'de Atamıza saygı sunumu için buluştuk.

Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel, Anıtkabir Özel Defterine şunları yazdı:
      "Ulu Önderimiz,
      Bugün Türkçenin özgürleşmesinin bayramı...
      80 yıl önce toplanan ilk Türk Dili Kurultayına katılan aydınların coşkusuyla yanındayız. 80 yıl önce başlattığın Dil Devrimiyle yabancı dillerin boyunduruğundan kurtulan ortak dilimiz Türkçenin bayramını kutluyoruz.
      29 yıl önce kapatılan Türk Dil Kurumu siyasanın güdümünde; elinle yazdığın 'vasiyetname' üstündeki hukuk lekesi de bütün çirkinliğiyle duruyor. Laik eğitim bitti; dinsel eğitim başladı. Ussal, bilimsel, sanatsal olandan uzaklaşıyoruz. Yurttaşlar din ve ırk baskısıyla ayrışırken önce yayılmacının dili yaygınlaştırıldı; şimdi eski yazı ve dil, Arapça çocuklara dayatılıyor. Cumhuriyetin varlık nedeni olan değerler bir bir siliniyor. Üniversite dilini yutmuş durumda!
      Atatürkçü düşünce ve laik cumhuriyetle hesaplaşılıyor; Dil Bayramını yine üzüntüyle kutluyoruz.
      Üzgün ve öfkeliyiz... Söz veriyoruz: Öfkeye yenilmeyeceğiz! Sana ve bize sunduğun bütün değerlere bağlıyız! Atatürkçü olmak onurumuzdur! Yurttaşlık bilinciyle ulusalcıyız! Devrimciyiz; sonsuza dek böyle kalacağız! Karşıdevrime yenilmeyeceğiz!
      Ulu Önderimiz, bu duygularla Dil Derneği üyeleri ve yurtseverler, önünde saygıyla eğiliyoruz."

80. DİL BAYRAMI TÖRENİ (26 Eylül 2012, Ankara)

Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezindeki 80. Dil Bayramı töreni, Dil Devrimini başlatan, cumhuriyeti kuran ve yaşatan tüm devrimcileri andığımız saygı duruşuyla başladı. Derneğimizin genç üyesi Aslı Gökdemir Tekeli'nin sunduğu tören, "Her dilde güzeldir, her dilde özeldir özgürlük" sözleriyle, Şükran Kurdakul'un dizeleriyle açıldı: "Gücünüz varsa sizin/ Sözcüğü tutuklayın. / Öğrenci, kitap, Türkçe/ En güzel kavramı dilimin/ Özgürlüğü tutuklayın."

Sevgi Özel

Gülsüm Bilgehan Toker

Başkanımız Sevgi Özel açış konuşmasında, eğitimin dinselleştirilmesine, ilköğretimlerde Arapçanın dayatılmasına vurgu yaptı. (Açış konuşmasının tümü için tıklayınız.)
      Törene katılamayan Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık gönderdiği Dil Bayramını iletisiyle konuklarımıza seslendi. Milletvekili Gülsüm Bilgehan Toker ise açış konuşmasında, dedesi İsmet İnönü'nün katıldığı Dil Bayramlarına ve devrimcilerin kurduğu Türk Dil Kurumu'na ilişkin görüşlerine değinerek dil bilincinin öneminden söz etti.

DİL DERNEĞİ ÖDÜLLERİ

Açış konuşmalarının ardından Türkçemizin ustalarını saygıyla andığımız ödül törenlerine geçildi. 30 Ekim 1993'te yitirdiğimiz, 95 yaşında aramızdan ayrılan Ömer Asım Aksoy'u,  Aksoy Ailesi ile Dil Derneği'nin birlikte düzenlediği Dil Derneği Ömer Asım Aksoy Ödülü töreninde saygıyla andık. 2012'de deneme dalında düzenlenen ödüle Gölgesi Kalemimin Ucunda Montaigne adlı yapıtıyla Feridun Andaç değer görüldü. (Törenin ayrıntıları için tıklayınız.)
      26 Eylül 2003'te yitirdiğimiz, Türk tiyatrosunun usta oyuncusu, yönetmeni Kerim Afşar'ı ise Dil Derneği Kerim Afşar Ödülünü sunduğumuz törende saygıyla andık. Bu yılki ödülü, Surların Arkası adlı oyunuyla İsmail Uyaroğlu kazandı. (Törenin ayrıntıları için tıklayınız.)

GÖNÜL BORCUMUZ: ONUR ÖDÜLLERİMİZ

Ülkeye, Türkçeye, Dil Derneği’ne, kültürel yaşantıya ürünleri ve eylemleriyle emeği geçen, düşünceleri uğruna savaşım veren aydınlara gönül borcumuzu ve teşekkürlerimizi simgeleyen 80. Dil Bayramı Onur Ödüllerini Sevgi Özel ile Gülsüm Bilgehan Toker sundular.

Cem Eroğul'un ödülünü Murat Sevinç aldı     Ufuk Karakoç

Tüze (hukuk) terimlerinin Türkçeleşmesine önderlik eden Prof. Dr. Cem Eroğul'un ödülünü öğrencisi Dr. Murat Sevinç aldı. Derneğimizin türlü etkinliklerinde hep yanımızda olan opera sanatçısı Ufuk Karakoç ödülünü aldıktan sonra yaptığı konuşmada Türkçenin varsıllığı ve dil bilincinin önemine değindi.

Prof. Dr. Türker Mirata     Elif Mülayim Başman

Derneğimizin sözlük ve terim çalışmalarına yılmaksızın katkıda bulunan Prof. Dr. Türker Mirata'ya teşekkürlerimizi onur ödülümüzle sunduk. Kooperatifçiliğin unutulmaz adı Prof. Dr. Ziya Gökalp Mülayim'in ödülünü ise kızı Elif Mülayim Başman aldı.
      Bayram törenimiz, Ufuk Karakoç'un türkülerine eşlik ettiğimiz dinletiyle sona erdi. Etkinliklerimize katkılarından ötürü Çankaya Belediyesine, katılımcı kuruluşlar Cumhuriyet gazetesine ve Atatürkçü Düşünce Derneği, Çağdaş Gazeteciler Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Ankara Şubesi, Cumhuriyet Kadınları Derneği, Köy Enstitüleri ve Çağdaş Eğitim Vakfı, Türk Hukuk Kurumu ile Ulusal Eğitim Derneği'nin başkanlarına ve üyelerine içtenlikle teşekkür ediyoruz.