AnaSayfa Kuruluş: 22 Nisan 1987
Dil Derneği, Bakanlar Kurulunun 24.07.2002 tarih ve 2002-4812 sayılı kararı ile kamu yararına çalışan dernektir.
 
79. Dil Bayramı (24-26 Eylül 2011)
 

      79. Dil Bayramını, 24-25-26 Eylül 2011'de Ankara'da düzenlediğimiz etkinliklerle üç gün boyunca kutladık.
      Bayramımız, 24 Eylül 2011 Cumartesi günü, Cumhuriyet gazetesiyle birlikte düzenlediğimiz, katılımcı kuruluşların temsilcilerini dinlediğimiz 79. Dil Bayramında "Türkçemize Saygı!" adlı söyleşiyle başladı.
      25-26 Eylüldeki etkinliklerimizi ise Çankaya Belediyesi ile el ele vererek birlikte düzenledik. 25 Eylül 2011'de gerçekleştirilen 79. Dil Bayramında "Ortak Dilimiz Türkçeye Saygı!" başlıklı kurultayda, konuklarımızın katkılarıyla bilimde, sanatta, ülke yönetiminde, kitle iletişim araçlarında Türkçenin kullanımını irdeledik. 
      26 Eylül 2011'de Anıtkabir'de Atatürk'e saygı sunumuyla başladığımız bayram kutlamamızı, Dil Derneği Ömer Asım Aksoy Ödülünü, Dil Derneği Kerim Afşar Ödülünü ve onur ödüllerimizi sunduğumuz 79. Dil Bayramı Töreniyle sürdürdük.

ANITKABİR'DE ATAMIZA SAYGI SUNUMU

      Mustafa Kemal'in başlattığı Dil Devrimiyle özgürleşen Türkçenin bayramını kutladığımız 26 Eylül 2011'de, her yıl olduğu gibi dilseverlerle, üyelerimizle Anıtkabir'de Atamıza saygı sunumu için buluştuk.

      Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel, Anıtkabir Özel Defterine şunları yazdı:
      "Ulu Önderimiz,
      Bize, bilgiyle ve sanatla yükselecek, laik bir cumhuriyet bıraktınız; ama bugün Atatürkçü düşünce ve laik cumhuriyetle hesaplaşma üstüne kurulu bir yapılanmayla yüz yüzeyiz. Cumhuriyet yurttaşlarının ortak iletişim ve eğitim dili Türkçe için; siyasal, kültürel bağımsızlığımız için kaygılıyız. Yıllardır Dil Bayramını ve bütün ulusal bayramları üzüntüyle kutluyoruz. Kalıtınıza sürülen hukuk lekesi 28 yıldır duruyor; kurduğunuz Türk Dil Kurumu, Türk İslam sentezcilerine teslim olmuş durumda… Cumhuriyetin bütün kazanım ve kurumları, Türk İslam sentezinde eritiliyor. Laik eğitim düzeni yok edildi; ussal, bilimsel olandan uzaklaşma hızlandı; devletin ve yurttaşın dili bozuldu. Türk Devrimiyle hesaplaşanlar için 'hayırlara vesile' olacağı sanılan pek çok bilim ve hukuk dışı uygulama, laik cumhuriyetin yarını için “hayırlara vesile” olacak mı; işte hepimiz bu nedenle kaygılıyız!
      Ancak kaygıya yenilmeyeceğiz. Sizden aldığımız devrimci güç ve devrimlere bağlılığımızla suskun kalmayacağız! Koşullar ne olursa olsun laik cumhuriyetimize, Türkçemize sonsuza dek sahip çıkacağız.
      Ulu Önderimiz, bu duygularla önünüzde saygıyla eğiliyoruz."

79. DİL BAYRAMI TÖRENİ

      Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezindeki 79. Dil Bayramı töreni, 71. Dil Bayramının kutlandığı gün yaşamını yitiren Sanatçı Kerim Afşar’ın sesinden Atatürk’ün Gençliğe Seslenişiyle başladı. Derneğimizin genç üyesi Aslı Gökdemir Tekeli'nin sunduğu törenin açış konuşmasında Dil Derneği Bursa Temsilcisi, Yazar Hakan Akdoğan dilin ve Dil Bayramının önemini dile getirdi.


    Hakan Akdoğan
      

              Sevgi Özel

      Başkanımız Sevgi Özel açış konuşmasında, yanlış ve yanlı yürütülen dil tartışmalarına, dilbilimsel verilerden yola çıkarak ortak ya da resmi dille ne demek istendiğine, anadil, anadili, ikidillilik gibi kavramların nasıl çarpıtıldığına değindi. (Açış konuşmasının tümü için tıklayınız.)
      Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık ise yaptığı açış konuşmasında dil sevgisi, dil bilinci ve dilimize tutkusundan söz etti.

DİL DERNEĞİ ÖDÜLLERİ

      Açış konuşmalarının ardından Türkçemizin ustalarını saygıyla andığımız ödül törenlerine geçildi. 30 Ekim 1993'te yitirdiğimiz, 95 yaşında aramızdan ayrılan Ömer Asım Aksoy'u,  Aksoy Ailesi ile Dil Derneği'nin birlikte düzenlediği Dil Derneği Ömer Asım Aksoy Ödülü töreninde saygıyla andık. 2011'de şiir dalında düzenlenen ödüle Küçük Taşlar İklimi adlı yapıtıyla Halim Yazıcı değer görüldü. (Törenin ayrıntıları için tıklayınız.)
      26 Eylül 2003'te yitirdiğimiz, Türk tiyatrosunun usta oyuncusu, yönetmeni Kerim Afşar'ı ise Dil Derneği Kerim Afşar Ödülünü sunduğumuz törende saygıyla andık. Bu yılki ödülü, Medine adlı oyunuyla Zeynep Kaçar kazandı. (Törenin ayrıntıları için tıklayınız.)

GÖNÜL BORCUMUZ: ONUR ÖDÜLLERİMİZ

      Ülkeye, Türkçeye, Dil Derneği’ne, kültürel yaşantıya ürünleri ve eylemleriyle emeği geçen, düşünceleri uğruna savaşım veren aydınlara gönül borcumuzu ve teşekkürlerimizi simgeleyen 79. Dil Bayramı Onur Ödüllerini Sevgi Özel, Bülent Tanık, Prof. Dr. Kaya Türkay sundular.

                 
                  Özgen Acar
         

  
                        Atilla Aşut

 
 

      Köşesindeki özenli Türkçe kullanımıyla genç meslektaşlarına örnek olan Gazeteci-Yazar Özgen Acar ile derneğimize yazılarıyla, düşünceleriyle emek veren Gazeteci-Şair-Yazar Atilla Aşut ödüllerini Bülent Tanık'ın elinden aldılar.

 


     Mustafa Bozbey

 


                      Nadir Gezer

      Derneğimizin Bursa Temsilciliğine kucak açan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ile Türkçe tutkusuyla yapıtlar veren Yazar Nadir Gezer onur ödüllerini aldıktan sonra yaptıkları konuşmalarla dinleyenleri düşündürüp duygulandırdılar.

 
     Ahmet Levendoğlu
   
Sevgi Özel, Bülent Sankur, Mustafa Bozbey

      Derneğimizin zor günlerinde hep yanımızda olan Oyuncu-Yönetmen-Çevirmen Ahmet Levendoğlu ile elektronik ve bilişim terimlerinin Türkçeleşmesine büyük emek veren Bilimci Prof. Dr. Bülent Sankur'a teşekkürlerimizi onur ödüllerimizle sunduk.


     Sevgi Özel, Şenal Sarıhan

     Sevgi Özel, Sedat Sever

        Sacit Somel

      "Cumhuriyet Kızı" diye seslendiğimiz Cumhuriyet Kadınları Derneği Genel Başkanı Şenal Sarıhan ile çocuk yazınının bilimsel olarak ele alınmasında büyük katkıları olan Eğitimbilimci Prof. Dr. Sedat Sever onur ödüllerini Sevgi Özel'den aldılar.  Türk Devrimi coşkusunu dünyaya taşıyan emekli Büyükelçi Sacit Somel onur ödülünü aldıktan sonra yaptığı konuşmayla dinleyenlere duygulu anlar yaşattı.

 
     Kaya Türkay, Erdoğan Tekin
 
           Öner Yağcı

      Metalbilim ve gereçbilim terimlerinin Türkçeleşmesi için uğraş veren Bilimci Prof. Dr. Erdoğan Tekin'e onur ödülünü derneğimizin Terim Kolu Başkanı Prof. Dr. Kaya Türkay sundu. Onur ödülü sunduğumuz Yazar Öner Yağcı teşekkür konuşmasında dil sevgisini, dil coşkusunu dinleyenlerle paylaştı. Yurtdışında olan Gazeteci-Yazar Ergin Yıldızoğlu'nun ödülünü alan Cumhuriyet gazetesi Ankara Temsilcisi Utku Çakırözer,  Yıldızoğlu'nun herkese iyi dileklerini, sevgilerini gönderdiğini söyledi.
      Bayram törenimiz, Dil Devriminin 80. yıldönümünde buluşma dilekleriyle sona erdi. Etkinliklerimize katkılarından ötürü Çankaya Belediyesine, katılımcı kuruluşlar Çağdaş Gazeteciler Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Ankara Şubesi, Cumhuriyet Kadınları Derneği ile Türk Hukuk Kurumu'nun başkanlarına ve üyelerine içtenlikle teşekkür ediyoruz.

 
BAŞYAZI
ÇAĞDAŞ TÜRK DİLİ
Mart 2024 - 433. Sayı
TÜRKÇE SÖZLÜK
YAZIM KILAVUZU
 
     
facebook twitter